Våra bönor

Våra Rwandakaffebönor kommer från byn Zaza och dess kvinnokooperativ. Vi köper direkt från Beatrice som är född och uppvuxen i byn och som nu mera bor i Sverige. Vår Rwanda kaffe innehåller 100% Arabica Bourbon kaffe. Vår Rwanda kaffe är väl balanserat, med toner av choklad och citrus. Kvinnokooperativet Zaza odlar sina bönor på 1700 meters höjd vilket ger den karakteristiska östafrikanska friska smaken.

#coffeebywomen #directtrade #ekologiskt #hållbart

 

Vårt Colombiakaffe kommer från farmen Santa Ana, ägd av Jorge Esteban Garzon Paredes och frun Juliana. Vi köper detta råkaffe via Per Nordby, en av Sveriges främsta mikrokafferostare. Vårt Colombiakaffe består av 100% Arabica typ Bourbon odlat på 1950-2000 meter. Paret driver idag Antis Coffee som består av organisation som hjälper kaffeodlare att hitta nya marknader och kringgå alla mellanhänder från odlare till konsumenten.
Jorges kaffe är känd för sin komplexitet, mjukt fruktighet och sötma.

#direct trade #hållbart

 

Vårt Nicaraguakaffe har sitt ursprung i norra Nicaragua, Nueva Segovia. Farmen drivs i form av ett familjeföretag sedan 1950. År 2006 la sonen Jorge Lagos grundens nuvarande utveckling. Gården utvecklades på många sätt både ekologiskt och socialt, samt själva odlings- och förädlingsmetoderna på gården uppgraderades och flyttades till gården. Även om Jorge dog en tidigt död har farmen fortsatt i samma spår och utveckling.
Här odlas främst Arabicabönan av typ Caturra som är tvättat på gården och torkat.
Caturra är känd för sin lätta kropp och toner av citrus.

#direct trade #ekologiskt #hållbart

 

Vår andra Nicaraguaböna härstämmar från Maurcio Vilchez gård Cerro del Cielo i Nicaragua, Nueva Segovia, Mozonte. Bönan är en Arabica med den botaniska benämningen Röd Catuai och odlas på 1560-1620 meters höjd. Kaffet är våtförädlat och soltorkat på bäddar.  Dess karaktär är tydlig sötma, frisk syra, behaglig nötighet, chokladtoner, karamellsötma och tropisk frukt.
Ett välbalanserat kaffe.

#directtrade #ekologiskt #hållbart

 

Vår Mexicoböna kommer från Jaltenango, Chiapasregionen i södra Mexico. I denna region bor och lever Mayaindianerna och det är denna folkgrupp som odlar och driver detta kaffekooperativ. Mexico är ett växande kaffeland som sakta utvecklas och ökar sin kvalitet, särskilt i Chiapasområde. Odlingar sker på olika höjder.
Råkaffe från detta område är Arabica av botaniska varianter som Bourbon, Typica och Caturrra.
Smaken präglas av en tydlig friskhet med en balanserad sötma, toner av choklad, doft av karamell och rostade nötter vilket är typiskt för Arabica höglandskaffe.

#ekologiskt #hållbart